Oma PIHA -lehden blogi

Henrietta Pitkänen

Toinen talvi takana

Syksyllä kuura peitti pientä ruskaantunutta bambua.

Vuoribambuntaimen kotiutuminen alkoi rankanlaisesti: ensimmäisenä talvena yksi hyvin monista myyristä tuli ja silppusi sen hennot varret kasaksi, joka alkoi paljastua lumen sulaessa. Kesän alussa mullan pinnalla näkyi vain nyrhittyjä tikkuja, eikä tuulessa kuulunut laisinkaan bambunlehdyköiden suloista kahinaa.

Tärkein oli kuitenkin säilynyt lumen ja lehtipeitteen alla, ja kesän kuluessa bambu kasvatti terhakkaasti uuden varsiston. Viime syksynä se oli jälleen samankokoinen kuin vuotta aiemmin. Talveksi se sai juurelleen vielä pohjattomaksi leikatun muovisangon pitämään mahdolliset myyrät loitolla houkuttelevista, talvellakin mehukkaista varsista. Muuten se sai suojakseen vain sen verran lunta kuin pieneen notkelmaan sattui satamaan.

Kylmimpinä päivinä lehdykät vetäytyivät pieniksi rulliksi, vielä keväänkin tullen. Mutta lopulta ne oikenivat ja liikahtelevat nyt kirkkaanvihreinä lämpenevässä tuulessa.

Kevätbambu.

 

2 kommenttia | Jätä oma kommentti

  • 1 Blondie kirjoitti:

    wau, sen voi siis talvettaa pihalla? Etelä-Suomi?

  • 2 Henrietta kirjoitti:

    Tämä on selvinnyt eteläisimmässä saaristossa, joten miksei mantereellakin Etelä-Suomessa. Suojainen, ei talvimärkä paikka ja lisäksi lehtiä tai lunta suojaksi. Kovin aurinkoisella paikalla kannattaa ehkä myös kokeilla varjostusta, kun maa on keväällä vielä jäässä, samaan tapaan kuin muillekin ikivihreille kasveille. Tämä pieni bambu muuten löytyi kokeiltavaksi kesäkukkaosastolta.

Jätä kommentti