Oma PIHA -lehden blogi

Eero Miettunen

Muurikello on perenna, mutta sopii myös sisäkukaksi

Eilen tuli poikettua Helsingin reissulla Espoon Plantagenissa, josta mukaan tarttui kolme ruukullista muurikelloja (Campanula portenschlagiana, lajike Get Mee). Runsaasti kukkiva ja nopeasti kasvava muurikello sopii hyvin sisäkukaksikin, vaikka se on monivuotinen perenna.

Muurikellon violetinsiniset kukinnot sijaitsevat terttuina hentojen 10-15 cm korkeiden varsien latvoissa

Muurikellon kotiseutu on Dalmatian vuoristossa, lähinnä Kroatiassa. Meidän oloissamme se on talvenarka ja tarvitsee suojakseen lumi- tai havupeitteen. Puutarhassa muurikello sopii käytettäväksi kivikkoryhmissä, kylmämuureissa, kallionhalkeamissa, laattakivien saumoissa ja reunakasvina kukkaryhmissä.

Talvella ikkunaa kaunistavat muurikellot voi istuttaa keväällä pihamaalle

Muurikellon kasvupaikan on oltava aurinkoinen tai puolivarjoinen. Poutakausina kastelu on tarpeen etenkin kuivilla paikoilla. Kasvia ei pidä istuttaa paikkaan, missä se on alttiina suoralle auringonpaahteelle. Kasvualustaksi sopii parhaiten ravinteikas, hiekansekainen savimulta.

Muurikellon kukka muistuttaa muodoltaan harakankelloa

6 kommenttia | Jätä oma kommentti

 • 1 Tarja Paju kirjoitti:

  Kiitos kattavasta infosta. Ostin tänään Muurikellon paikallisesta K-marketista. Luettuani tekstisi, päätin mennä huomenna ostamaan niitä lisää. KOSKA: ne ovat monivuotisia ja sopivat myös sisätiloihin.

  KIITOS!

 • 2 Eero kirjoitti:

  Kauppojen hyllyillä nyt myynnissä olevien muurikellojen mainitaan soveltuvan sekä sisä- että ulkokukiksi. Blogin kuvissa olevat muurikellot istutamme kesällä pihamaalle, minne ne saavat jäädäkin, ja toivottavasti selviytyvät talvestakin.

  Henkilökohtaista kokemusta ei ole muurikellon pitämisestä pelkkänä sisäkasvina. Ohjeiden mukaan muurikello pidetään hyvin valoisassa, 12- 21 plusasteen lämpöisessä tilassa. Kasville suositellaan haalealla vedellä alta kastelua, koska se ei saa kuivahtaa eikä seisoa vedessä. Lannoitusta suositellaan pari kertaa kuukaudessa.

 • 3 Taina kirjoitti:

  Sain ystävänpäivänä muurikellon.Toivottavasti saan sen säilymään elossa ,kunnes saan sen ulos.Tosi kaunis sininen,piristää näin talven jälkeen.

 • 4 pipa kirjoitti:

  heti ostamaan ihania muurikelloja

 • 5 Taina kirjoitti:

  Ystävänpäivän muurikello kukkii ulkona,olen silloin tällöin kastellut kun kunnon sadetta ei ole saatu pitkään aikaan.Kasteluveteen olen laittanut lannoketta.Saa nähdä,saanko talven yli menemään

 • 6 Kati kirjoitti:

  Hei Taina, ja muut muurikellon omistajat,
  minkälaisella (kuinka usein ja minkä verran) kastelulla teillä on ollut muurikello sisäkukkana? Omani oli kesän ruukussa ulkona ja ilmojen viiletessä kannoin sen sisälle. Ulkona annoin niin paljon vettä kerralla kuin jaksoi imeä. Liekö sisällä syytä moiseen kasteluun?

Jätä kommentti